Bijgewerkt: 16 augustus 2022

Volgens GroenLinks-Amstelveen zijn bewoners dupe van nieuwe Schiphol-afspraken

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
31-01-2015

GroenLinks-Amstelveen is niet te spreken over het gesloten compromis rondom de groei van Schiphol. Hierin wordt het gebruik van de overlast gevende 'vierde baan' verruimd, tegen een minimale afname van de groei van de luchthaven. Volgens de partij trekken bewoners aan het kortste eind. De belangen rondom Schiphol zijn groot. Het is een belangrijke werkgever voor de regio, maar zorgt ook voor overlast en vervuiling voor omwonenden. De groei van de luchthaven wordt besproken in het zogenoemde Alders-overleg. Eigenlijk zou per januari een nieuw overlegorgaan rondom Schiphol aan de slag gaan. Waarom is nog onduidelijk, maar de besluitvorming rondom het vliegveld is de afgelopen weken in een stroomversnelling geraakt en het Alders-overleg heeft daarover nog besloten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Martin Kortekaas, raadslid van GroenLinks-Amstelveen


Het laatste advies van Alders komt er kortweg op neer, dat de start- en landingsbanen in de piekuren intensiever gebruikt kunnen worden. Hiertegenover staat een vermindering van de groei van de luchthaven van twee procent. GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas: “Het komt er dus op neer, dat Schiphol voorlopig gewoon door kan groeien en daarbij ook nog extra overlast kan veroorzaken door banen intensiever te gebruiken. Inwoners van Amstelveen staat aankomende jaren daarmee meer overlast te wachten.”

GroenLinks wil een discussie met wethouder Veeningen (D66) over de plannen. De partij heeft bijvoorbeeld vragen over de haast en gebrek en transparantie van de besluitvorming, over wat de effecten van de nieuwe afspraken op de leefbaarheid van Amstelveen zijn en hoe de nieuwe afspraken nageleefd worden. Kortekaas: “Leefbaarheid van Amstelveen staat voor ons voorop. Schiphol zou wat GroenLinks betreft alleen verder kunnen groeien als dit gepaard gaat met concrete beperking van overlast en vervuiling. Daar lijkt dit geen goed voorbeeld van.” Lees ook de brief van Hans Alders aan mevrouw Wilma J. Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (pdf 3 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.