Bijgewerkt: 23 april 2024

Voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022

Nieuws -> Politiek

Bron: Gemeente Amstelveen/Ondernemersvereniging Amstelveen
16-02-2022

Op woensdag 16 maart 2022 vinden de verkiezingen voor de gemeenteraad van Amstelveen plaats. Uitgangspunt is dat kiezers veilig kunnen stemmen en stembureauleden veilig hun werk kunnen doen.

Toegankelijkheid
Kiezers moeten zo min mogelijk drempels ervaren om te gaan stemmen. Daarom willen we voor iedere kiezer een stembureau op loopafstand en minimale wachttijden. De gemeente heeft 37 stembureaus op grotendeels dezelfde locaties als bij Tweede Kamerverkiezingen in 2021, goed verspreid over de gemeente. Op één locatie komt een compleet uitgeruste tent als stembureau. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mensen met een beperking. In de bijlage vindt u een overzicht van de stembureaus.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De grote theaterzaal van de Schouwburg Amstelveen op 15 februari 2022 tijdens het debat voor de Amstelveense ondernemers

Capaciteit stembureaus
Voor een betrouwbaar stem- en telproces is het van groot belang dat de gemeente over voldoende goed opgeleide medewerkers voor de stembureaus beschikt. Dat is het geval. Daarbij beschikken we over voldoende reserve stembureauleden op de verkiezingsdag zelf. Vanwege positieve ervaringen vorig jaar werkt de gemeente ook deze verkiezingen met de Stembureau App voor de coördinatie en afstemming met de stembureauleden op de verkiezingsdag zelf.

Communicatie
Communicatie speelt een belangrijke rol bij een goed verloop van de verkiezingsdag. De gemeente besteedt in de communicatie extra aandacht aan de coronamaatregelen die gelden in de stembureaus. Daarnaast is er aandacht voor specifieke doelgroepen, zoals mensen met een beperking of laaggeletterdheid. Net als andere jaren richt communicatie zich ook op het bevorderen van de opkomst. Zo ontvangen kiezers die voor het eerst mogen stemmen een brief van de burgemeester.

Volmacht
Er zullen kiezers zijn die op de verkiezingsdagen niet naar een stemlocatie kunnen komen, omdat zij besmet zijn, in quarantaine zitten of om een andere reden. Het is altijd mogelijk om iemand te machtigen.


Verkiezingsactiviteiten
De definitieve kandidaatstelling is inmiddels bekend. Rond half februari worden de verkiezingsborden in de gemeente geplaatst. Net als andere jaren organiseert de griffie in afstemming met de deelnemende politieke partijen een lijsttrekkersdebat op vrijdag 11 maart 2022 om 20.00 uur in de aula van de International School of Amsterdam. Dit debat is live te volgen via de website van de gemeente. Naast eigen activiteiten zijn politieke partijen op 8 en 11 maart 2022 aanwezig op de markt in het Stadshart en is vanaf 17 februari een kieskompas beschikbaar op de website van de gemeente om kiezers te helpen bij hun keuze. Ook deze verkiezingen is de gemeente Amstelveen is goed voorbereid om ervoor te zorgen dat het veilig en verantwoord is op de stembureaus voor kiezers, medewerkers en vrijwilligers. Wij hebben alle vertrouwen in een goed verloop van de verkiezingen en hopen op een hoge opkomst.

Het Verkiezingsdebat voor Ondernemend Amstelveen
Op dinsdagavond 15 februari 2022 werd een debat georganiseerd door de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) in de grote zaal van de Schouwburg Amstelveen. Naast de leden van de OA waren er andere Amstelveense ondernemers aanwezig. Tijdens dit debat werden de lijsttrekkers van de 11 deelnemende politieke partijen aan de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen aan de hand van verschillende stellingen uitgedaagd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De debatleider was Darshan Sloot directeur van de Ondernemersvereniging Amstelveen

In Amstelveen hebben 12 politieke partijen zich aangemeld voor de verkiezingen: VVD, D66, GROENLINKS, BURGERBELANGEN AMSTELVEEN, Partij van de Arbeid (PvdA), SP (Socialistische Partij), CDA, Actief voor Amstelveen, ChristenUnie, Goed voor Amstelveen, 50PLUS en Belang voor Nederland (BVNL). 50Plus heeft nam niet deel aan het debat.

Feiten en cijfers Amstelveens Bedrijfsleven
Amstelveen telt 11.500 bedrijven. Waarvan 8.500 eenmanszaken/ZZP'ers. Deze bedrijven bieden werkgelegenheid aan 55.500 werknemers. Bijna de helft (48%) is zakelijke dienstverlening. Retail 406 bedrijven en horeca 164 bedrijven, waarvan 58 restaurants.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2022)

Overzicht van de locaties in Amstelveen, waar u op 14, 15 en 16 maart 2022 kunt stemmen

De stelling voor het publiek: Samen, Snel & Bereikbaar zijn de speerpunten van de dienstverlening van de ambtelijke organisatie in Amstelveen. Herkent u dit?

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Voorspel de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen 2022
Wie het dichtst in de buurt komt met de voorspelling wint een leuke prijs!

Als laatste actiepunt werd een scherm geprojecteerd met de verwachte uitslag van de verkiezingen en gevraagd: ‘Voorspel de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen 2022. Wie het dichtst in de buurt komt met de voorspelling wint een leuke prijs!’ Daarna konden de aanwezigen nog bijpraten in de bar van de schouwburg met een hapje en drankje. Aanwezig waren: Herbert Raat (VVD), Floor Gordon (D66), Lennart de Looze (GL), Ruud Kootker (BBA), Marijn van Ballegooijen (PvdA), Patrick Adriaans (SP), Arjen Siegmann (CDA), Michel Becker (AVA), Henk Stoffels (CU), Jacqueline Höcker (Góed voor Amstelveen) en Hans van Tellingen (BVNL).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.