Bijgewerkt: 4 december 2022

Voorlichting over staar en slaapapneu in Ziekenhuis Amstelland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
08-11-2013

In de laatste week van november wordt er in de Ontmoetingsruimtes van Ziekenhuis Amstelland weer twee maal een interessante voorlichting gegeven. Op maandag 25 november 2013 vertellen de oogartsen alles over de veelvoorkomende aandoening staar. Op donderdag 28 november spijkert mw. Petiet (KNF-saaslaborant) patiënten en naasten bij met basiskennis over slaapapneu.

In Ziekenhuis Amstelland worden geregeld lezingen gegeven door specialisten en/of medewerkers en lotgenotenbijeenkomsten georganiseerd over veelvoorkomende ziektebeelden en behandelingen. Het ziekenhuis probeert op deze manier zowel informatie te verschaffen als bezoekers de gelegenheid te bieden vragen te stellen zonder direct naar een arts te gaan. De bijeenkomsten worden soms georganiseerd in samenwerking met een patiëntenvereniging of Stichting Vrienden van Ziekenhuis Amstelland.

Staar: een troebele wereld

Vrienden en niet-Vrienden van Ziekenhuis Amstelland zijn op maandagavond 25 november 2013 welkom om te luisteren naar een lezing van de oogartsen van Ziekenhuis Amstelland. Iemand die staar heeft ziet de wereld niet meer helemaal scherp.

Cataract Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Cataract, ook wel grijze staar, of grauwe staar genoemd, is een vertroebeling van de ooglens in het oog, waardoor het zicht vermindert. Het is de meest voorkomende oorzaak van blindheid en kan conventioneel chirurgisch behandeld worden. Het is meestal te wijten aan biologische veroudering, maar er is een grote verscheidenheid van andere oorzaken


Maar hoe ontstaat staar? Kun je het voorkomen? Hoe herken je het? Wie krijgen het en op welke leeftijd? En wat kan de oogarts hieraan doen? Hoe gaat een staaroperatie in z'n werk? Welke verschillende soorten lenzen kunnen oogartsen inbrengen? Allemaal vragen die beantwoord worden aanstaande maandag 25 november in Ziekenhuis Amstelland.

Basiskennis over slaapapneu

Ademstilstanden tijdens de slaap (slaapapneu) komen bij veel mensen voor. Daar is niets mis mee als het niet te lang duurt, of te vaak voorkomt. Als dat wel zo is, krijgt het lichaam te weinig lucht (zuurstof) binnen en reageert met een 'wordt wakker reflex' zonder echt wakker te worden. Dit kan gepaard gaan met een luide snurk. Op 28 november 2013 is de Apneuvereniging Amstelland aanwezig in Ziekenhuis Amstelland en geeft mw. Erna Petiet, KNF-saaslaborant, een presentatie over de basiskennis over apneu. Voor leden en niet-leden. Er is voldoende gelegenheid tot vragenstellen.

apneu Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Slaapapneu (afkorting van slaapapneu syndroom) is een slaapstoornis, waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand, of ernstig verzwakte ademhaling voorkomen. Elke pauze in de ademhaling, een zogenaamde apneu, kan ten minste 10 seconden tot enkele minuten duren en kan optreden 5 tot 30 keer, of meer in een uur


Aanmelden

Toegang is gratis. Aanmelden voor de slaapapneu voorlichting kan via Trudy Theijssen, regiocoördinator Apneuvereniging, thijssen@apneuvereniging.nl. Aanmelden voor de voorlichting over staar kan via www.ziekenhuisamstelland.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.