Bijgewerkt: 25 juni 2024

Voorlichtingsavond ivm ontwikkelingen Diabetes type-I

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
13-04-2010

Op woensdag 21 april 2010 vindt in Ziekenhuis Amstelland een informatiebijeenkomst plaats over recente ontwikkelingen rondom Diabetes Mellitus type-I. Dr. J. H. de Vries (internist in het AMC) geeft een lezing over dit onderwerp, aansluitend is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Dr. de Vries start om 20.00 uur met zijn lezing in de Ontmoetingsruimte van Ziekenhuis Amstelland. U kunt zich voor deze avond aanmelden via dhr. Jan Bol, 0297 – 367123, janbol.cz@kpnplanet.nl. De voorlichtingsavond wordt georganiseerd door Diabetes Vereniging Nederland (DVN) werkgroep Amstelveen e.o., in samenwerking met Ziekenhuis Amstelland.

Diabetes Mellitus?

Diabetes mellitus (letterlijk 'zoete doorstroming') is een ziekte, die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden (hyperglykemie).

Van de naar schatting 800.000 Nederlanders met diabetes, zijn er zo'n 250.000 die diabetes hebben zonder het te weten. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft anno 2005 van diabetes een speerpunt gemaakt. Het doel is om de diabeteszorg in Nederland te verbeteren. De diabetesorganisaties in Nederland én het ministerie van VWS zijn van mening dat zeker twee derde van de mensen met diabetes onvoldoende goede diabeteszorg krijgt.

Diabetes Mellitus (DM) type 1 en 2 komen beide in alle leeftijdscategoriën voor, echter type 2 bij het caucasische (blanke) ras vooral na het 40e levensjaar. Bij andere ethnische groepen begint het vaak al op jongere leeftijd.

Vooral mensen met Hindoestaanse, Negroïde, Marokkaanse of Aziatische afkomst hebben een extra hoge kans om DM type 2 te ontwikkelen. Deze personen dienen vanaf kinderleeftijd al gescreend te worden. Van de patiënten met DM type 2 heeft zo'n 80-85% overgewicht. DM type 2 staat bekend om de familiaire belasting. Bij DM type 1 is dit veel minder het geval.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.