Bijgewerkt: 2 december 2023

Voorlichtingsavond over het PDS in Ziekenhuis Amstelland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
26-10-2015

Donderdagavond 12 november 2015 organiseert Ziekenhuis Amstelland samen met de PDS Belangenvereniging een voorlichtingsavond over het Prikkelbare Darm Syndroom (Irritable bowel syndrome IBS). Diarree, obstipatie, winderigheid en een ‘borrelende buik’. Bijna 1 op de 10 Nederlanders heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom. Het zijn vaak maag- en darmklachten, waarvoor de dokter geen oorzaak kan vinden. Afgezien van de lichamelijke ongemakken kan PDS het leven heel erg negatief beheersen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia/Amstelveenweb.com - 2015)

Diagram van de maag, dikke darm en rectum


Tijdens deze informatieavond vertelt Maag Darm Lever (MDL)-arts Maarten Tushuizen een verhaal over de aandoening Prikkelbare Darm Syndroom en de behandelmethoden. Diëtisten Annet de Vries en Inge Magnin vertellen, hoe voeding een bijdrage kan leveren aan het beheersen van PDS. Daarnaast zal Ron Hersbach de lezingen inleiden en vertellen waar de PDS Belangenvereniging voor staat. Vanzelfsprekend is er alle ruimte voor vragen. Ook is er een kleine informatiemarkt.

Meer informatieavonden. November is voorlichtingsmaand bij Ziekenhuis Amstelland. Naast deze bijeenkomst zijn er ook voorlichtingsavonden over diabetes (18 november), ouderengeneeskunde (26 november) en prostaatkanker (30 november). Kijk voor meer informatie op onze website onder patiënten/voorlichting. Aanmelden via www.ziekenhuisamstelland.nl . Op het aanmeldformulier kunt u alvast uw vraag stellen. Dan zullen de sprekers er die avond op ingaan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Hoofdingang van het Ziekenhuis Amstelland


Prikkelbare darm syndroom (PDS), of colon irritabile is een chronische darmstoornis, waarbij de beweeglijkheid (peristaltiek) van het darmstelsel chronisch is verstoord. Onder normale omstandigheden zorgen de darmen ervoor, dat het voedsel gekneed en getransporteerd wordt. Bij PDS gaan de bewegingen van de darm te snel, of te langzaam. Dit gaat gepaard met buikklachten gecombineerd met een afwijkende stoelgang. De klachten nemen soms af bij defecatie, of veranderen wanneer de ontlasting verandert. PDS kan van grote invloed zijn op iemands leven. PDS-patiënten ervaren vaak onbegrip en maatschappelijke problemen. Voor PDS kunnen geen specifieke oorzaken gevonden worden. Sommigen spreken daarom liever van onverklaarde buikklachten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.