Bijgewerkt: 21 november 2024

Voortaan twee prikken tegen HPV

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
29-01-2014

Meisjes tot en met 14 jaar krijgen voortaan twee prikken tegen HPV (humaan papillomavirus) in plaats van drie. Uit onderzoek is gebleken, dat twee prikken bij jonge meisjes voldoende bescherming bieden. HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken - meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Tot nu toe kregen meisjes drie prikken tegen baarmoederhalskanker. Uit onderzoek van de producent is nu gebleken, dat bij meisjes die voor hun 15e verjaardag beginnen, twee prikken even goede bescherming bieden als drie prikken. Voor meisjes die na hun 15e verjaardag met de inenting tegen HPV beginnen, blijft vaccinatie met drie prikken nodig voor een goede bescherming. Want uit onderzoek is ook gebleken, dat oudere meisjes minder snel afweer opbouwen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vaccinatie in de Emergohal in Amstelveen, april 2010. In Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel, Aalsmeer en Uithoorn werden 5000 meisjes opgeroepen voor een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV) en bijna 10.000 9-jarigen voor een vaccinatie tegen BMR/DTP (bof, mazelen, rodehond / difterie, tetanus, polio)


Meisjes krijgen in het jaar, dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prik. De uitnodiging voor de eerste prik krijgen ze in de eerste helft van het jaar. Vanaf nu volgt in de tweede helft van het jaar een uitnodiging voor de tweede prik. De prik die meisjes tot nu toe één maand na de eerste prik kregen, vervalt. Tussen de twee prikken zit nu standaard een periode van zes maanden.

Soms kan het nodig zijn, dat meisjes nog drie prikken krijgen. Dat is het geval bij meisjes die achter lopen met de prikken, of die later begonnen zijn, bijvoorbeeld, omdat ze kort geleden in Nederland zijn komen wonen. Een online hulpmiddel (www.prikkenteller.nl ) helpt bij het bepalen, hoeveel prikken een meisje nodig heeft.

Baarmoederhalskanker wordt altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn veel verschillende typen van dit virus. Het HPV-vaccin beschermt tegen twee typen die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Humaan papillomavirus?

Het humaan papillomavirus, ook wel HPV genoemd, is een soort van het genus papillomaviridae. Papillomavirussen kunnen abnormale celgroei van huid en slijmvliezen teweegbrengen en zijn de veroorzakers van wratten. HPV infectie kan ook de kans op het ontwikkelen van sommige vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker, verhogen. Sommige typen kunnen, indien ze niet tijdig door het lichaam worden vernietigd, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) veroorzaken. Ze werden ontdekt door de Duitse arts en viroloog Harald zur Hausen. Hij won de Nobelprijs voor de Fysiologie, of Geneeskunde van 2008 voor zijn ontdekking.

Er zijn meer dan 100 verschillende typen HPV bekend, de meeste zeldzaam en ongevaarlijk. Sommige zijn verantwoordelijk voor de wratten op handen en voeten. Ongeveer 30 typen worden gezien als soa, de types 6 en 11 veroorzaken genitale wratten en wratten op de stembanden, types 16 en 18 zijn verantwoordelijk voor veel gevallen van cervicale intra-epitheliale neoplasie, of andere genitale tumoren. Papillomavirussen zijn soortspecifiek, er bestaan bijvoorbeeld ook runderpapillomavirussen en kunnen alleen epitheelcellen (het vrije oppervlak van het lichaam) infecteren. Het virus nestelt zich in de basale cellaag.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.