Bijgewerkt: 2 december 2023

Vragen over Hulp bij het Huishouden in Amstelveen en Aalsmeer

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
17-01-2016

De aanbesteding van de Hulp bij het Huishouden heeft in Amstelveen veel losgemaakt bij zowel de cliënten als de thuishulpen. De organisatie Amstelring zal vanaf 1 februari 2016 geen thuishulp meer leveren. Dat wordt vanaf die datum verzorgd door vier andere organisaties.

Hulpen bij het huishouden werden voor een onmogelijke keuze gesteld. Ze konden blijven bij het gezin, dat zij ondersteunen, maar dan moeten ze wel overstappen naar een nieuwe werkgever. Maar die nieuwe werkgever kan dan niet garanderen, dat de medewerkers hetzelfde aantal uren gaat werken en evenmin, dat het salaris gelijk gaat blijven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Marina Casadei, gemeenteraadslid van SP-Amstelveen


Hulpen bij het Huishouden die er teveel in salaris op achteruit gaan en ervoor kiezen om bij de Amstelring te blijven werken, moeten in een andere gemeente aan de slag. Hierdoor ontstaat de bizarre situatie, dat Amstelveense werknemers buiten hun gemeentegrenzen komen te werken en hun voormalige cliënten moeten accepteren, dat zij hun vertrouwde thuishulp kwijt zijn.

Over deze situatie zijn door de Tweede Kamerfractie van de SP vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn. Een van de vragen van de kamerleden Leijten en Van Gerven aan de staatssecretaris luidt dan ook: 'Vindt u het wenselijk, dat cliënten nu gescheiden worden van hun vertrouwde thuiszorgmedewerkers?' Een andere vraag luidt: 'Gaat u ingrijpen om te zorgen, dat de thuiszorgmedewerkers hun baan behouden en cliënten hun vertrouwde thuiszorgmedewerker?' Ook wordt de staatssecretaris gevraagd naar zijn oordeel over de bonusregeling van 20% op het uitgespaarde bedrag voor thuiszorgorganisaties, zodra mensen na herindicatie minder zorg krijgen.

Bovenstaande en andere vragen zijn nog niet beantwoord, maar samen met de collega’s van de tweede kamer kijkt de Amstelveense SP fractie met belangstelling uit naar de beantwoording door de staatssecretaris. Ook de wethouder in Amstelveen kan wat bovenstaande betreft nog vragen tegemoet zien over de situatie die nu is ontstaan in de thuiszorg.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.