Bijgewerkt: 29 november 2021

Vragen over bereikbaarheid Stadshart Amstelveen vanuit Uithoorn en Westwijk

Nieuws -> Politiek

Bron: Arnout van den Bosch
19-10-2019

Als de ombouw en de verlenging van de Amstelveenlijn naar Uithoorn klaar is, zullen er minder bussen gaan rijden. Veel reizigers maken zich daar zorgen over. Amstelveense raadsleden hebben daarom vragen gesteld aan de Vervoerregio Amsterdam. Nu rijden er nog bussen met een hoge frequentie van Uithoorn, via Westwijk en het Amstelveense Busstation, naar Amsterdam. De nieuwe tramlijn naar Uithoorn is sneller en comfortabeler, maar heeft ook nadelen.

Zeker doordat de oude sneltramhalte Amstelveen Centrum is opgeheven, wordt het Stadshart van Amstelveen slechter bereikbaar vanuit het zuiden. In het verleden heeft raadslid Edwin van der Waal (D66) daar al meermaals aandacht voor gevraagd. Het Amstelveense Busstation ligt midden in het Stadshart, maar er is geen tramhalte meer bij het Stadshart. Vanuit het noorden heb je nog lijn 5, die eindigt in het Stadshart, vanuit het zuiden is er straks mogelijk niets meer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Tram 5 rijdt langs de ondergrondse halte Kronenburg op 27 september 2019


De Vervoerregio Amsterdam is opdrachtgever van de bouw van de Amsteltram naar Uithoorn. Daarnaast is de Vervoerregio ook verantwoordelijk voor al het openbaar vervoer, zowel bus als tram. In de Regioraad van de Vervoerregio is Amstelveen vertegenwoordigd door vijf Amstelveense gemeenteraadsleden: Arjan Gerritsen (VVD), Edwin van der Waal (D66), Lennart de Looze (GroenLinks), Patrick Adriaans (SP) en Arnout van den Bosch (PvdA). Zij zetten zich in voor een beter openbaar vervoer van, naar en in Amstelveen en hebben daarom nu vragen gesteld. Raadslid Arnout van den Bosch: 'Vervoerplannen worden jaren van te voren vastgelegd. We moeten daarom nu in actie komen om te zorgen dat het Stadshart straks ook nog goed bereikbaar is.'

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk voor de bereikbaarheid van het Stadshart vanuit Uithoorn en de zuidelijke wijken van Amstelveen. Een mogelijk is het handhaven van een of meer buslijnen naast de tramlijn. Maar er is nog een mogelijkheid. In het kader van de ombouw van de Amstelveenlijn worden er nu al sporen vanaf Amstelveen Binnenhof (het eindpunt van lijn 5) richting het Westwijk en Uithoorn aangelegd. De aanleg daarvan is nu al zichtbaar op het kruispunt met de Beneluxbaan.

Deze sporen dienen er voor om trams vanaf Amstelveen Binnenhof naar de nieuwe remise in de Legmeerpolder te laten rijden. De Amstelveense raadsleden vragen zich af of deze verbindingssporen niet ook te gebruiken zijn voor een rechtstreekse tramverbinding Uithoorn – Westwijk – Amstelveen Stadshart. Raadslid Arnout van den Bosch: 'Een tram van Uithoorn, via Westwijk naar het Stadshart zou ideaal zijn: het comfort van een tram en toch een rechtstreekse verbinding. Tijd om die optie grondig te onderzoeken.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS