Bijgewerkt: 29 maart 2024

Vriendenavond in SAKB KunstLokaal: De blues

Nieuws -> Cultuur

Bron: SAKB KunstLokaal
30-04-2023

Hans Vergeer is een groot kenner van de blues, de muziek van de zwarte Amerikanen in de vorige eeuw. Op woensdag 10 mei 2023 vertelt hij over de oorsprong en de ontwikkeling van dit muzikale genre in SAKB KunstLokaal.

Hans laat uit zijn verzameling nummers horen, opgenomen tussen 1920 en 1960 en maakt de invloed van de blues op de hedendaagse pop en jazz duidelijk. Ook de blues in Amstelveen, heel prominent in de jaren ’70, komen aan bod. Zijn verhaal is geïnspireerd door het boek The Devil’s Music, a History Of The Blues van Giles Oakley.



Blues is een muziekgenre en muzikale vorm die rond 1860 ontstond in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Blues bevatte spirituals, werkliederen, veldgeschreeuw, geschreeuw, gezangen en rijmende eenvoudige verhalende ballades uit de Afrikaans-Amerikaanse cultuur. De bluesvorm is alomtegenwoordig in jazz, rhythm and blues en rock and roll en wordt gekenmerkt door het call-and-response-patroon, de blues-schaal en specifieke akkoordprogressies, waarvan de blues met twaalf maten de meest voorkomende is. Blauwe noten (of "bezorgde noten"), meestal tertsen, kwinten of septiemen afgevlakt in toonhoogte, zijn ook een essentieel onderdeel van het geluid. Blues shuffles of walking bass versterken het trance-achtige ritme en vormen een repetitief effect dat bekend staat als de groove.

Tijd: woensdag 10 mei 2023 19.15 uur – 21.30 uur, lokaal 1. Voor vrienden toegang gratis, voor niet-vrienden € 7,50. Opgeven bij mvd@sakb.nl. Adres: Ouderkerkerlaan 15, 1185 AB Amstelveen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.