Bijgewerkt: 27 juni 2022

Vrouwen van Cees Bantzinger in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
05-05-2011

Openingsreceptie is op zondag 29 mei 2011, 16.00 uur ter ere van de 90ste verjaardag van Jettie Bantzinger-Paerl

Mensen staan in de tekeningen van Cees Bantzinger (1914-1985) centraal. Vrouwen in het bijzonder. De vrouw - naakt of gekleed, bekend of onbekend - was voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron. Bantzinger tekende modellen in L'Académie de la Grande Chaumière in Parijs en verder talloze meisjes en dames, vrouwen in de kroeg, marktvrouwen met markante koppen in Portugal.

Hij portretteerde ook zijn echtgenote Jettie Paerl, in de Tweede Wereldoorlog Jetje van Radio Oranje en later bekend als zangeres van Nederlandse liedjes, Engelse songs en Franse chansons.

bantzinger Amstelveen
(Bron Museum vd Togt- 2011)

Een tekening van Cees Bantzinger


Vrijdag 27 mei aanstaande viert Jettie Bantzinger-Paerl haar 90ste verjaardag. Dochter Anne-Rose organiseert op zondag 29 mei als verjaardagscadeau voor haar moeder de tentoonstelling 'Vrouwen van Cees Bantzinger' in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Hier hangen, temidden van tientallen vrouwen, portretten die hij maakte van de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven: Jettie en Anne-Rose.

 Allemaal trefzekere tekeningen, met de onmiskenbare signatuur van Cees Bantzinger: de kunst van het weglaten. De tentoonstelling benadrukt de veelzijdigheid van Bantzinger. Hij was meester van lijntekeningen in inkt, potlood of krijt. Hij beheerste de techniek van aquarelleren, de ganzenveer, of het Japanse penseel. Tekenen zat hem in het bloed.

Bantzinger had altijd een schetsboek op zak. In zijn woonplaats Amstelveen of Amsterdam, Parijs of New Delhi, Lissabon of Singapore. De wereld was zijn atelier. Een deel van het nagelaten oeuvre van Cees Bantzinger wordt beheerd door het Prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Theater Instituut Nederland in Amsterdam en het Letterkundig Museum in Den Haag. Alle werken, die vanaf 26 mei in Museum Jan van der Togt hangen, komen uit de privécollectie van de erven Bantzinger. Een aantal tekeningen is te koop.

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen zal tijdens de feestelijke opening de expositie inleiden. Dit is de vierde keer dat dit museum tekeningen van Cees Bantzinger tentoonstelt. De expositie duurt tot en met zondag 10 juli 2011. Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen Tel.: 020-6415754  open wo t/m vr 11:00-17:00 za - zo 13:00-17:00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.