Bijgewerkt: 13 augustus 2022

WHO-directeur waarschuwt voor feestelijke bijeenkomsten

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
21-12-2021

De waarschuwing van dr Tedros Adhanom Ghebreyesus directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO: 'Een evenement afgelasten is beter dan een leven afgelasten'.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een nieuwe waarschuwing doen uitgaan over de Omicron-variant en stelt dat sommige evenementen tijdens de feestperiode moeten worden uitgesteld. 'We zijn allemaal ziek van deze pandemie', zei de directeur-generaal van de WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. De snelste manier om dit te doen, zei hij, zou kunnen betekenen dat vakantie-evenementen mogelijk worden afgelast of uitgesteld. Een evenement afgelasten is beter dan een leven afgelasten', zei hij. Volgens de WHO zijn er nu consistente aanwijzingen dat de Omicron-stam zich sneller verspreidt dan de Delta-variant.
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus:'All of us are sick of this pandemic. All of us want to spend time with friends and family. All of us want to get back to normal. The fastest way to do this is for all of us leaders and individuals to make the difficult decisions that must be made to protect ourselves and others. In some cases, that will mean canceling or delaying events. Just as we have had to cancel the reception we planned to have with you today. But an event canceled is better than a life canceled. It's better to cancel now and celebrate later. Than to celebrate now and grieve later.'

'We zijn allemaal ziek van deze pandemie. We willen allemaal tijd doorbrengen met vrienden en familie. We willen allemaal weer normaal worden. De snelste manier om dit te doen is dat alle leiders en individuen de moeilijke beslissingen nemen die genomen moeten worden om onszelf en anderen te beschermen. In sommige gevallen betekent dat het afgelasten of uitstellen van evenementen. Net zoals wij de receptie die wij vandaag met u wilden houden, hebben moeten afzeggen. Maar een evenement afgelasten is beter dan een leven afgelasten. Het is beter om nu af te zeggen en het later te vieren. Dan nu te vieren en later te treuren.'De Omicron-variant, variant B.1.1.529, is op 24 november 2021 voor het eerst aan de WHO gemeld en is op 26 november 2021 door de WHO als zorgwekkende variant geclassificeerd. De indeling gebeurde op advies van de Technical Advisory Group on Virus Evolution, voornamelijk gebaseerd op informatie uit Zuid-Afrika dat de variant een groot aantal mutaties heeft en een nadelige verandering in de COVID-19-epidemiologie heeft veroorzaakt.

Alle varianten zijn verschillend. De Omicron-variant heeft een groot aantal mutaties, waardoor het virus zich mogelijk anders gedraagt dan andere varianten die circuleren. Per 1 december 2021 is er beperkte informatie over Omicron. Er zijn studies aan de gang om te bepalen of er een verandering is in hoe gemakkelijk het virus zich verspreidt of in de ernst van de ziekte die het veroorzaakt, en of er gevolgen zijn voor beschermende maatregelen.

Het zal waarschijnlijk enige tijd duren voordat er duidelijk bewijs is om te bepalen of er een verandering is in de overdracht van Omicron in vergelijking met andere varianten, hoe de variant reageert op bestaande therapeutica, of dat infectie of herinfectie met Omicron meer of minder ernstige ziekte veroorzaakt.

De WHO werkt samen met technische partners om inzicht te krijgen in de mogelijke invloed van Omicron op de effectiviteit van vaccins. Momenteel is de Delta-variant dominant in de wereld en COVID-19-vaccins zijn zeer effectief in het beschermen tegen ernstige ziekte en dood, ook door infectie met Delta. Onderzoekers zullen de prestaties van de huidige vaccins tegen Omicron beoordelen en zullen deze bevindingen meedelen zodra ze beschikbaar zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.