Bijgewerkt: 24 maart 2023

WHO werkt aan een beter begrip van het apenpokkenvirus

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
29-05-2022

De World Health Organization (WHO=Wereldgezondheidsorganisatie) en haar partners werken aan een beter begrip van de omvang en de oorzaak van een uitbraak van het apenpokkenvirus. Het virus is endemisch in sommige dierenpopulaties in een aantal landen, wat leidt tot incidentele uitbraken onder de plaatselijke bevolking en reizigers. De recente uitbraken die tot dusver in 11 landen zijn gemeld, zijn atypisch, aangezien zij zich in niet-endemische landen voordoen.

Tot dusver zijn er ongeveer 80 bevestigde gevallen en 50 nog in onderzoek. Naarmate het toezicht toeneemt, zullen waarschijnlijk nog meer gevallen worden gemeld. De WHO werkt met de getroffen landen en anderen samen om het toezicht op de ziekte uit te breiden, om mensen die mogelijk getroffen zijn op te sporen en te helpen, en om richtlijnen te geven voor het omgaan met de ziekte. Wij blijven bijeenkomsten van deskundigen en technische adviesgroepen beleggen (zoals de bijeenkomst van vandaag van de Strategic & Technical Advisory Group on Infectious Hazards with Pandemic and Epidemic Potential [STAG-IH]) om informatie over de ziekte en responsstrategieën uit te wisselen.De WHO ontvangt nog steeds updates over de status van aanhoudende uitbraken in endemische landen. Monkeypox (apenpokken) verspreidt zich anders dan COVID-19. De WHO moedigt mensen aan om via betrouwbare bronnen, zoals de nationale gezondheidsautoriteiten, op de hoogte te blijven van de omvang van de uitbraak in hun gemeenschap (als die er is), de symptomen en de preventie.

Aangezien monkeypox zich via nauw contact verspreidt, moet de reactie zich richten op de getroffenen en hun naaste contacten. Mensen die nauw contact hebben met iemand die besmettelijk is, lopen een groter risico op besmetting: dit omvat gezondheidswerkers, huisgenoten en seksuele partners. Het stigmatiseren van groepen mensen vanwege een ziekte is nooit aanvaardbaar. Het kan een belemmering vormen voor het beëindigen van een uitbraak, omdat het mensen ervan kan weerhouden zorg te zoeken en kan leiden tot onopgemerkte verspreiding. De WHO zal de situatie op de voet blijven volgen en de laatste informatie verstrekken.


Het menselijke apenpokkenvirus is een zeldzame virale zoönose die endemisch is voor Centraal- en West-Afrika en onlangs in de Verenigde Staten is opgedoken. Laboratoriumdiagnose is belangrijk omdat het virus een ziekte kan veroorzaken die klinisch niet te onderscheiden is van andere pokkenachtige ziekten, met name pokken en waterpokken. Hoewel het natuurlijke dierlijke reservoir van het monkeypoxvirus onbekend is, zijn knaagdieren de waarschijnlijke bron van introductie in de VS. Een duidelijk inzicht in de virulentie en overdraagbaarheid van menselijke monkeypox is beperkt gebleven door inconsistenties in epidemiologisch onderzoek.

Het apenpokkenvirus is de belangrijkste orthopoxvirusinfectie bij de mens sinds de uitroeiing van pokken in de jaren 1970. Er bestaat momenteel geen bewezen behandeling voor menselijke apenpokkenvirus en er blijven vragen bestaan over het potentieel ervan als een agent van bioterrorisme.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.