Bijgewerkt: 12 juni 2024

WHO wil geen routinematig antibioticagebruik in de voedingsindustrie

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
08-11-2017

De World Health Organization (WHO) de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties beveelt boeren en de voedingsindustrie aan om het gebruik van antibiotica niet meer routinematig te gebruiken om de groei te bevorderen en ziekten bij gezonde dieren te voorkomen. De nieuwe aanbevelingen van de WHO hebben tot doel bij te dragen tot het behoud van de doeltreffendheid van antibiotica die belangrijk zijn voor de menselijke geneeskunde door het onnodige gebruik ervan bij dieren te verminderen. In sommige landen is ongeveer 80% van de totale consumptie van medisch belangrijke antibiotica in de dierlijke sector, grotendeels voor groeibevordering bij gezonde dieren.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2017)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus: 'Ik zie een wereld voor me, waarin iedereen gezond en productief kan leven, ongeacht wie ze zijn, of waar ze wonen'. Dr. Ghebreyesus werd door de WHO-lidstaten op de 17de Wereldgezondheidsvergadering in mei 2017 voor een termijn van vijf jaar tot directeur-generaal van de WHO verkozen. Hij was minister van Volksgezondheid van 2005-2012 van Ethiopië, waar hij leiding gaf aan een uitgebreide hervorming van het gezondheidsstelsel van het land


Overmatig gebruik en misbruik van antibiotica bij dieren en mensen draagt bij aan de toenemende dreiging van antibioticaresistentie. Sommige soorten bacteriën die ernstige infecties bij de mens veroorzaken, hebben al resistentie ontwikkeld tegen de meeste, of alle beschikbare behandelingen en er zijn zeer weinig veelbelovende opties in de toekomst van de onderzoeken. 'Een gebrek aan effectieve antibiotica is net zo' n ernstige bedreiging voor de veiligheid als een plotselinge en dodelijke uitbraak van de ziekte ', aldus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. Sterke, volgehouden actie in alle sectoren is van vitaal belang als we het tij van antimicrobiële resistentie willen keren en de wereld veilig willen houden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.