Bijgewerkt: 25 juni 2024

Wanneer een mondmasker dragen ter bescherming tegen Coronavirus (Covid-19)?

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Robert Koch Instituut
03-04-2020

Dit artikel verscheen 1 april 2020 op de website van het Robert Koch Instituut(RKI). Dit Instituut is een onafhankelijke Duitse hogere federale autoriteit voor infectieziekten en niet-overdraagbare ziekten. Als openbare gezondheidsinstelling richt het zich op de gezondheid van de gehele bevolking en is het een centrale onderzoeksinstelling van de Bondsrepubliek Duitsland. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Berlijnse wijk Wedding. Het RKI is vernoemd naar de arts en microbioloog Robert Koch en rapporteert rechtstreeks aan het Bondsministerie van Volksgezondheid.

'Om uzelf en anderen te beschermen tegen infectie met respiratoire pathogenen zijn een goede handhygiëne, het naleven van regels voor hoesten en niezen en het op afstand houden (minstens 1,5 meter) de belangrijkste en meest effectieve maatregelen.

Een mond- en neusbeschermer (MNS= Mund-Nasen-Schutz) of, in het huidige tekort, een textielbarrière in de zin van een MNS (zogenaamd gemeenschapsmasker of provisorisch masker) kan druppels onderscheppen die worden uitgeworpen, bijvoorbeeld bij het spreken, hoesten of niezen. Het risico om een ander persoon te besmetten door te hoesten, te niezen of te spreken kan op deze manier worden verminderd (externe bescherming), maar er is onvoldoende bewijs dat een MNS of een tijdelijk masker u beschermt tegen besmetting door anderen (zelfbescherming). Er kan worden aangenomen dat geïmproviseerde maskers ook het risico op besmetting van anderen kunnen verminderen, omdat ze de snelheid van de druppels die worden geproduceerd door hoesten, niezen of praten kunnen verminderen. Een dergelijk beschermend effect is nog niet wetenschappelijk bewezen (zie ook het advies van het BfArM= Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

3M 8322 stofmaskers FFP2 NR met uitademventiel bieden uitstekende adembescherming en zijn inzetbaar tegen stofdeeltjes tot 10x de grenswaarde


Voor personen die lijden aan een acute luchtweginfectie kan het dragen van een MNS of een tijdelijk masker door deze persoon helpen om het risico op besmetting van andere mensen te verminderen. Niet iedereen die besmet is met SARS-CoV-2 (=Covid-19) zal dit merken. Meestal zijn mensen die besmet zijn met zeer milde symptomen, al besmettelijk voor derden. Sommige geïnfecteerde mensen worden helemaal niet ziek (asymptomatische infectie), maar kunnen toch van de ziekteverwekker verspreiden. In deze gevallen kan het uit voorzorg dragen van een tijdelijk masker helpen om het risico van overdracht te verminderen.

Daarom kan het dragen van tijdelijke maskers door personen die openbare plaatsen betreden, waar de veiligheidsafstand niet kan worden gehandhaafd, bijvoorbeeld het openbaar vervoer, kruidenierswinkels of zelfs op de werkplek, helpen om de verspreiding van SARS-CoV-2 te beperken. Daarnaast kunnen geïmproviseerde maskers het bewustzijn van fysieke afstandelijkheid en gezondheidsbewust gedrag ondersteunen.

Voor een optimale effectiviteit is het belangrijk dat een MNS- of tijdelijk masker op de juiste manier wordt aangebracht (d.w.z. strak wordt gedragen), wordt vervangen wanneer het nat is en niet wordt gemanipuleerd (zelfs onbewust) terwijl het wordt gedragen. In geen geval mag het dragen van een MNS of een tijdelijk masker ertoe leiden dat de regels voor afstand niet worden nageleefd of dat hoesten en niezen of handhygiëne niet langer worden toegepast. Informatie over de behandeling en verzorging van tijdelijke maskers wordt ook verstrekt door het BfArM.

Meerlaagse medische (chirurgische) mond- en neusbescherming of medische ademmaskers, bijvoorbeeld FFP-maskers, mogen niet worden verward met eenvoudige mond- en neusbescherming of geïmproviseerde maskers. Deze zijn essentieel voor de bescherming van het medisch en verplegend personeel en moeten voor deze groep worden gereserveerd. De bescherming van gespecialiseerd personeel is van belang voor de samenleving als geheel.'


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.