Bijgewerkt: 31 maart 2023

Wassen zonder water

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
05-03-2008

Als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland wast Ziekenhuis Amstelland al haar patiënten sinds 1 februari 2008 zonder water (WZW). Het alternatief is wassen met wasdoekjes. Snel, hygiënisch en minder vermoeiend voor de patiënt. Geen gesleep meer met waskommen. ‘Het ei van Columbus,’ vindt René Verkade, manager Interne Beneden. ‘Los van het feit dat het voor de patiënt een stuk comfortabeler is, is het ook voor de verpleging minder belastend.’

Naast de genoemde voordelen worden ook nog eens een berg wasgoed en zo’n 1092 m³ water per patiënt bespaard. ‘Maar wat vooral ook speelt is de tijdwinst’ verduidelijkt Verkade. ‘Als je met water en zeep wast, doe je alle handelingen drie keer: wassen, spoelen, afdrogen en soms ook nog een lotion aanbrengen. Met deze doekjes doe je alles in één handeling. Ook de waskommen hoeven niet meer te worden schoongemaakt.’ Het is dan ook een wonder dat Ziekenhuis Amstelland nog maar bij de eerste vijf ziekenhuizen behoort die op het systeem zijn overgegaan.

Ook de patiënt ervaart het comfort van de wasdoekjes. Uit een tevredenheidmeting, die na introductie van het nieuwe wassysteem werd uitgevoerd, bleek dat patiënten het minder vermoeiend vinden. Bovendien voelt men zich ook echt schoon en fris. De doekjes zijn pH neutraal. ‘Als we de kosten echt op een rijtje zetten, dan zien we een besparing van € 3,71. per patiënt’ aldus een enthousiaste manager.

Een pakket wasdoekjes bestaat uit acht doekjes. Deze worden in de magnetron opgewarmd. Koud wassen kan natuurlijk ook, maar daar kiezen de meesten niet voor. De verzorgende gebruikt één wasdoekje per lichaamsdeel. Jodium, zinkzalf en (oud)bloed worden gemakkelijk verwijderd. Door de speciale samenstelling en structuur van het doekje wordt het vuil opgenomen en blijft een verzorgende lotion achter op de huid.

Natuurlijk weegt dit alles niet op tegen een heerlijke douche. Dus wie zich zelf kán wassen, kiest natuurlijk hiervoor.

Website: Ziekenhuis Amstelland  UltraclothAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.