Bijgewerkt: 7 september 2024

Wat betekent in godsnaam shadow banning?

Nieuws -> Internet

Bron: Wikipedia
15-07-2024

Shadow banning, ook wel stealth banning, hellbanning, ghost banning en comment ghosting genoemd, is de praktijk, waarbij een gebruiker of de inhoud van de gebruiker uit bepaalde delen van een online community wordt geblokkeerd of gedeeltelijk wordt geblokkeerd, op zo'n manier dat het verbod niet direct zichtbaar is voor de gebruiker. De gebruiker, ongeacht of de actie door een individu of een algoritme wordt ondernomen. Opmerkingen die in de schaduw zijn geplaatst op een blog of mediawebsite zijn bijvoorbeeld zichtbaar voor de afzender, maar niet voor andere gebruikers die de site bezoeken.

De uitdrukking "schaduwverbod" heeft een informele geschiedenis en heeft enige gebruiksevolutie ondergaan. Het was oorspronkelijk van toepassing op een misleidende vorm van accountopschorting op webforums, waarbij het leek alsof iemand berichten kon plaatsen terwijl in werkelijkheid al zijn inhoud verborgen was voor andere gebruikers. Meer recentelijk is de term van toepassing geworden op alternatieve maatregelen, met name op zichtbaarheidsmaatregelen zoals het schrappen van de notering en het verlagen van de ranglijst.

Door de bijdragen van een gebruiker gedeeltelijk te verbergen of onzichtbaar of minder prominent te maken voor andere leden van de dienst, kan de hoop zijn dat bij gebrek aan reacties op hun opmerkingen de problematische of anderszins uit de gratie geraakte gebruiker zich gaat vervelen of gefrustreerd raakt en de site verlaten, en dat spammers en trollen ontmoedigd zullen worden om hun ongewenste gedrag voort te zetten of nieuwe accounts aan te maken.

Halverwege de jaren 1980 hadden BBS-forums, waaronder Citadel BBS-software, een "twit bit" voor problematische gebruikers die, indien ingeschakeld, de toegang van de gebruiker zou beperken, terwijl hij toch openbare discussies kon lezen; alle berichten die door die "twit" worden geplaatst, zouden echter niet zichtbaar zijn voor de andere leden van die groep. Er wordt aangenomen dat de term "schaduwverbod" wordt gebruikt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.