Bijgewerkt: 8 februari 2023

Week 45-2021 waren 44% meer mensen met een positieve coronatestuitslag

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD-Amsterdam/RIVM
18-11-2021

In de afgelopen week, van 9 tot en met 16 november 2021, zijn er 44% meer mensen met een positieve coronatestuitslag gemeld dan in de week ervoor. In de afgelopen week is de grootste stijging te zien in het aantal meldingen van kinderen van 4 tot 12 jaar. In alle regio’s steeg het aantal meldingen – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen, steeg in de afgelopen met 12%. Op de IC intensive care werden 3% meer nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen dan in de week ervoor.  Voorkom verspreiding door je aan de basismaatregelen te houden, ook als je gevaccineerd bent.

Foto Amstelveen
(Bron GGD-Amsterdam - 2021)

75% van de inwoners in Amsterdam-Amstelland is momenteel volledig gevaccineerd en ruim 2% is gedeeltelijk gevaccineerd


Flinke stijging aantal positieve coronatesten. Afgelopen week werden 110.558 positieve testuitslagen gemeld, een weekrecord,  gerekend vanaf 1 juni 2020 toen iedereen in Nederland zich kon laten testen op SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2. Ten opzichte van een week eerder steeg het aantal meldingen met 44%. Per 100.000 inwoners kregen 628 personen een positieve testuitslag. Meer dan een half miljoen mensen (554.244) lieten zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst, dat is 33% meer dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg in de voorbije week van 17,2% naar 19,6%, inclusief testen ter bevestiging van een positieve zelftest.

In alle leeftijdsgroepen nam het aantal SARS-CoV-2 meldingen toe (zie figuur 1). In de afgelopen week is een opvallende stijging zichtbaar in de leeftijdsgroep van 0 tot en met 12 jaar. Het merendeel van deze meldingen betreft kinderen van 4 tot 12 jaar met de meeste positieve meldingen bij 10 en 11 jarigen.

In alle veiligheidsregio’s is een toename in het aantal gemelde positieve testen zichtbaar. In de veiligheidsregio’s Limburg-Zuid (828), Zuid-Holland-Zuid (813), Limburg-Noord (755), Hollands-Midden (745) en Zeeland (742) werden de meeste positieve testuitslagen gerapporteerd per 100.000 inwoners.

Foto Amstelveen
(Bron GGD-Amsterdam - 2021)

Gevaccineerden per gemeente


Corona in cijfers in Amsterdam-Amstelland. In dit coronadashboard deelt de GGD Amsterdam wekelijks cijfers over het aantal gezette vaccinaties en het aantal afgenomen en positieve coronatesten in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland: Amsterdam (ook in stadsdelen), Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Aantal inwoners van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (VRAA) gevaccineerd. 714.220 inwoners van de VRAA zijn volledig gevaccineerd en 26.843 inwoners van de VRAA zijn gedeeltelijk gevaccineerd. 75% van de inwoners in Amsterdam-Amstelland is momenteel volledig gevaccineerd en ruim 2% is gedeeltelijk gevaccineerd. (cijfers van 17 november 2021).

Foto Amstelveen
(Bron GGD-Amsterdam - 2021)

Positief geteste personen per gemeente en stadsdeel van Amsterdam week 44- en 45-2021


Onder volledig gevaccineerd vallen de mensen met 2 vaccinaties, mensen met 1 Janssen-vaccin en mensen die na een coronabesmetting met 1 vaccinatie volledig gevaccineerd zijn. Leeftijden zijn gebaseerd op geboortejaren, conform de RIVM-data. Jongeren geboren in 2009 kunnen pas een afspraak maken na hun 12de verjaardag. In gebieden., waar de vaccinatiegraad lager is dan gemiddeld, leveren we extra inspanningen. Bijvoorbeeld in de vorm van voorlichtingsbijeenkomsten en wijkgericht vaccineren.

In week 45 (8 november t/m 14 november 2021) is het aantal positief geteste mensen in Amsterdam-Amstelland toegenomen met 52% vergeleken met de week daarvoor. Het aantal coronameldingen nam in alle gemeenten toe. Ook in alle stadsdelen van de gemeente Amsterdam nam het aantal coronameldingen toe.

(De gerapporteerde cijfers in het coronadashboard van het aantal positieve coronameldingen zijn op basis van coronatesten uitgevoerd door zowel GGD Amsterdam als andere partijen. Sommige besmettingen worden later gemeld, daarom worden de gegevens van voorgaande weken soms nog aangevuld. Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met corona zich laten testen, zijn de werkelijke aantallen in de Veiligheidsregio waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.