Bijgewerkt: 25 juni 2022

Wereld Alzheimer Dag 2012: 'Dansende herinneringen'

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Wereld Alzheimer Dag
19-09-2012

Op de Wereld Alzheimer Dag, vrijdag 21 september 2012, wil de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) op een positieve manier aandacht vragen voor de ziekte van Alzheimer via dansmiddagen in verpleeghuizen. Dit onder de noemer 'Dansende herinneringen'.

ISAO roept daarom dansers, of dansleraren, muzikanten, verpleeghuizen en vrijwilligers op om een dansmiddag te organiseren bij hen in de buurt. Niet alleen om aandacht te vragen voor de ziekte, maar ook om Alzheimerpatiënten en hun naasten een bijzondere dag te laten beleven. Wilt u bij een verpleeghuis in de buurt een dansmiddag organiseren? Geef uzelf dan op als vrijwilliger via de website WereldAlzheimerDag.nl.

Uit recent onderzoek blijkt, dat muziek de kwaliteit van leven van dementerende verpleeghuisbewoners verbetert. Het helpt ze om dingen uit het verleden te herinneren. Daarom nodigt ISAO vrijwilligers uit om van Wereld Alzheimer Dag een bijzondere dag te maken voor alzheimerpatiënten.

Dansen op muziek samen met hun kinderen, kleinkinderen en medebewoners. Van verpleeghulp tot DJ en van kleinkind tot dansleraar, alle hulp is welkom. Ga naar www.wereldalzheimerdag.nl  en geef u op. ISAO helpt vrijwilligers op weg en zorgt voor een toolkit met informatie- en publicatiemateriaal.

De drie stadia van de ziekte van Alzheimer

Wereld Alzheimer Dag 2011

In aanloop naar Wereld Alzheimer Dag 2011 verzamelde ISAO op wereldalzheimerdag.nl korte verhalen, gedichten en tekeningen. Het resultaat hiervan is de verhalenbundel Dwarrelende herinneringen, een boek met bijdragen van mensen die, op welke wijze dan ook, een persoonlijke ervaring hebben met de ziekte van Alzheimer of dementie. De verhalenbundel is op Wereld Alzheimer Dag 2011 gepubliceerd en te bestellen via alzheimer.nl.

Wereld Alzheimer Dag

De World Health Organisation (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag staat men wereldwijd stil bij de tot op heden ongeneselijke hersenziekte die voornamelijk ouderen treft en waarvan de oorzaak onbekend is.Geen ouderdomsverschijnsel, maar een hersenziekte met psychiatrische symptomen die het gevolg zijn van een fysieke achteruitgang van de hersenen. Een ziekte met verstrekkende gevolgen voor de patiënt en zijn directe omgeving. Tot op heden is de oorzaak van de ziekte van Alzheimer onbekend.

De voortgang van de ziekte is onomkeerbaar en onbehandelbaar. De urgentie voor het vinden van een geneesmiddel wordt echter steeds groter door de toenemende vergrijzing en stijgende levensverwachting, waardoor de ziekte in de toekomst steeds meer ouderen treft.

De verwachting is, dat in 2050 het aantal dementerenden is toegenomen tot 410.000 en 1 op de 44 mensen de ziekte van Alzheimer heeft. De Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) heeft daarom als doel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van en behandelingsmethoden voor de ziekte van Alzheimer en verwante vormen van dementie te steunen.

Daarnaast verstrekt de stichting informatie over de ziekte om de bewustwording van en kennis over Alzheimer te vergroten. ISAO wil met WereldAlzheimerDag.nl aandacht vragen voor de ziekte van Alzheimer. Niet alleen op Wereld Alzheimer Dag zelf, maar ook in de aanloop er naartoe door via deze website mensen uit te nodigen een 'Dansende herinneringen' dansmiddag te organiseren.

ISAO hoopt hiermee op landelijk niveau zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de ernst van de ziekte. Wereld Alzheimer Dag, een dag om nooit te vergeten. Lees meer over de ziekte van Alzheimer op de website van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.