Bijgewerkt: 22 januari 2025

Wereldwijd 3 miljoen sterfgevallen per jaar door alcohol- en drugsgebruik

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
03-07-2024

Een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt dat 2,6 miljoen sterfgevallen per jaar te wijten waren aan alcoholgebruik, goed voor 4,7% van alle sterfgevallen, en 0,6 miljoen sterfgevallen aan psychoactief drugsgebruik. Opvallend is dat 2 miljoen sterfgevallen als gevolg van alcoholgebruik en 0,4 miljoen drugsgerelateerde sterfgevallen onder mannen vielen.

Het Global status report on alcohol and health and treatment of drugsgebruiksstoornissen van de WHO biedt een uitgebreide update op basis van gegevens uit 2019 over de gevolgen voor de volksgezondheid van alcohol- en drugsgebruik en de situatie met alcoholgebruik en de behandeling van middelengebruiksstoornissen wereldwijd. Uit het rapport blijkt dat naar schatting wereldwijd 400 miljoen mensen met alcoholgebruiksstoornissen kampen. Hiervan leefden 209 miljoen mensen met alcoholafhankelijkheid.



“Middelgebruik schaadt de individuele gezondheid ernstig, verhoogt het risico op chronische ziekten en geestelijke gezondheidsproblemen en resulteert tragisch genoeg in miljoenen vermijdbare sterfgevallen per jaar. Het legt een zware last op gezinnen en gemeenschappen, waardoor de blootstelling aan ongelukken, verwondingen en geweld toeneemt " zei dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “Om een gezondere, rechtvaardigere samenleving op te bouwen, moeten we ons dringend inzetten voor gedurfde acties die de negatieve gezondheids- en sociale gevolgen van alcoholgebruik verminderen en de behandeling van middelengebruiksstoornissen toegankelijk en betaalbaar maken.”

Het rapport benadrukt de dringende noodzaak om wereldwijd de acties te versnellen om doelstelling 3.5 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG) tegen 2030 te bereiken door de alcohol- en drugsconsumptie terug te dringen en de toegang tot kwaliteitsbehandelingen voor stoornissen in het middelengebruik te verbeteren.

Gevolgen voor de gezondheid van alcoholgebruik. Het rapport benadrukt dat, ondanks enige daling van de aan alcohol gerelateerde sterftecijfers sinds 2010, het totale aantal sterfgevallen als gevolg van alcoholgebruik onaanvaardbaar hoog blijft en in 2019 2,6 miljoen bedraagt, met de hoogste cijfers in de Europese regio en de Afrikaanse regio. De sterftecijfers als gevolg van alcoholgebruik per liter geconsumeerde alcohol zijn het hoogst in lage-inkomenslanden en het laagst in hoge-inkomenslanden.

Van alle sterfgevallen die in 2019 aan alcohol zijn toe te schrijven, waren naar schatting 1,6 miljoen sterfgevallen het gevolg van niet-overdraagbare ziekten, waaronder 474.000 sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten en 401.000 sterfgevallen als gevolg van kanker. Ongeveer 724.000 doden waren het gevolg van verwondingen, zoals die van verkeersongevallen, zelfbeschadiging en interpersoonlijk geweld. Nog eens 284.000 sterfgevallen hielden verband met overdraagbare ziekten. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat alcoholconsumptie het risico op HIV-overdracht vergroot als gevolg van een verhoogd risico op onbeschermde seks en door het risico op tuberculose-infectie en sterfte te vergroten door een breed scala aan immuunreacties te onderdrukken. Het hoogste percentage (13%) van de aan alcohol gerelateerde sterfgevallen in 2019 vond plaats onder jongeren in de leeftijd van 20 tot 39 jaar.

Trends in alcoholgebruik. De totale alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking in de wereldbevolking is licht gedaald van 5,7 liter in 2010 naar 5,5 liter in 2019. De hoogste consumptieniveaus per hoofd van de bevolking in 2019 werden waargenomen in de Europese regio van de WHO (9,2 liter) en de regio Amerika (7,5 liter). ).

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2022)

Tedros Adhanom Ghebreyesus (Ethiopisch: ቴዎድሮስ አድሓኖም ገብረኢየሱስ) (Asmara, 3 maart 1965) is een Ethiopisch politicus en sinds 2017 de achtste directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Het alcoholgebruik per hoofd van de bevolking onder drinkers bedraagt ​​gemiddeld 27 gram pure alcohol per dag, ongeveer gelijk aan twee glazen wijn, twee flessen bier (33cl) of twee porties sterke drank (4cl). Dit niveau en de frequentie van drinken gaan gepaard met verhoogde risico's op talrijke gezondheidsproblemen en de daarmee samenhangende sterfte en invaliditeit.

In 2019 had 38% van de huidige drinkers weleens zwaar gedronken, gedefinieerd als het nuttigen van ten minste 60 gram pure alcohol op een of meer gelegenheden in de voorafgaande maand – ongeveer gelijk aan 4 of 5 glazen wijn, flessen bier of porties alcohol. geesten. Aanhoudend zwaar drinken kwam veel voor onder mannen. Wereldwijd was 23,5% van alle 15-19-jarigen een huidige drinker. Het huidige alcoholgebruik was het hoogst onder 15-19-jarigen in de Europese regio (45,9%), gevolgd door Amerika (43,9%).

Behandelingskloof voor stoornissen in middelengebruik. Er bestaan effectieve behandelingsopties voor middelenmisbruikstoornissen, maar de dekking van de behandelingen blijft ongelooflijk laag. In de landen die deze gegevens verstrekken, varieerde het percentage mensen dat in contact kwam met behandeldiensten voor middelenmisbruik in 2019 van minder dan 1% tot niet meer dan 35%.

De meeste van de 145 landen die gegevens rapporteerden, beschikten niet over een specifieke begrotingslijn of gegevens over overheidsuitgaven voor de behandeling van middelenmisbruik. Hoewel wederzijdse hulp en peer-supportgroepen nuttige hulpmiddelen zijn voor mensen met middelengebruiksstoornissen, meldde bijna de helft van de responderende landen dat zij dergelijke steungroepen niet aanbieden voor middelengebruiksstoornissen. Stigma, discriminatie en misvattingen over de doeltreffendheid van de behandeling dragen bij aan deze kritieke lacunes in het behandelaanbod, evenals aan de aanhoudend lage prioriteit die gezondheids- en ontwikkelingsorganisaties geven aan middelengebruiksstoornissen.

Acties voor vooruitgang. Om de voortgang in de richting van het behalen van SDG-doelstelling 3.5 te versnellen en de gezondheids- en sociale lasten die aan middelengebruik zijn toe te schrijven te verminderen, moeten regeringen en partners de acties op acht strategische gebieden intensiveren. Deze omvatten:

-het bewustzijn vergroten door middel van een gecoördineerde mondiale belangenbehartigingscampagne;

-de preventie- en behandelingscapaciteit van de gezondheidszorg- en sociale zorgstelsels versterken;

-de opleiding van gezondheidswerkers opschalen;

-zich opnieuw inzetten voor de uitvoering van het Mondiaal Alcoholactieplan 2022-2030, met de nadruk op het SAFER-pakket;

-de internationale inspanningen op het gebied van capaciteitsopbouw en kennisoverdracht versnellen;

-maatschappelijke organisaties, beroepsverenigingen en mensen met ervaring erbij betrekken;

-het verbeteren van monitoringsystemen op meerdere niveaus en de bijbehorende onderzoekscapaciteit; En

-het opschalen van de mobilisatie, toewijzing en innovatieve financieringsmechanismen om de capaciteit van de gezondheidszorg- en sociale systemen te versterken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.