Bijgewerkt: 4 december 2021

Wethouder Raat is tegen religieuze hoofddeksels in openbare functies

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat/Twitter
15-11-2021

Een ruime meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad vindt dat handhavers en toezichthouders vanaf de zomer van 2022 een hoofddoek of keppel mogen dragen. Utrecht wordt daarmee de eerste stad in Nederland, waar dat mogelijk zal zijn – melden verschillende media. De fractie van de politieke partij DENK Utrecht onder leiding van Mahmut Sangur voorzitter heeft de motie in de gemeenteraad ingediend en met meerderheid aangenomen op 11 november 2021. De gedachte is, dat op deze manier veel meer mensen met migratieachtergrond kunnen als BOA’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) functioneren in Nederland als handhavers.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving


'De burgemeesters van de G4 zijn voor het toestaan van religieuze hoofddeksels. Paul Scheffer heeft in het artikel ‘Het multiculturele drama’ uitgelegd, waarom dit een slecht idee is: ‘Religieuze symbolen horen bij het privéleven en niet bij een openbare functie als de politie' – schrijft Herbert Raat(VVD) wethouder Handhaving op zijn Twitter account.

Paul Scheffer (1954) is publicist en hoogleraar en was partij-ideoloog van de Partij van de Arbeid schreef in 2000 over het multiculturele drama in Nederland. In zijn essay schreef Scheffer onder andere:

'Soms neemt de culturele verwarring een komische wending. Eerdaags kunnen we op wervingsposters van de gemeentepolitie de volgende tekst verwachten: 'Die tulband past ons allemaal'. Het voorstel van de hoofdcommissarissen om de pet naar' believen in te ruilen voor een hoofddoekje of tulband laat goed de onzekerheid zien, die de aanwezigheid van meer en meer migranten in Nederland met zich meebrengt. Zo'n buiging naar religieuze voorkeuren is vast goed bedoeld, maar blijkbaar vraagt men zich niet af of deze koestering van eigen identiteit wel samengaat met het streven naar emancipatie.'

Bond voor boa’s kraakt Utrechts besluit: 'Dragen van hoofddoek of keppel is onwenselijk.' Uniform moet uniform zijn en bij handhavers van wetten en regels neutraliteit uitstralen. Laten we het hebben over belangrijkere zaken, zoals veilig werken!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.