Bijgewerkt: 3 juli 2022

Wethouder Van Ballegooijen bezocht bijeenkomst voor statushouders

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
21-10-2018

Op dinsdag 16 oktober 2018 heeft de SP-Amstelveen samen met de FNV en de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen de derde bijeenkomst georganiseerd met en voor statushouders. Het thema was dit keer: werk. Voor de bijeenkomst waren meerdere werkgevers uit de regio uitgenodigd alsmede de Ondernemersvereniging Amstelveen. Veel van de uitgenodigden, waaronder de HEMA en de OA, hebben de uitnodiging afgezegd. Dat was best jammer, maar alles werd goedgemaakt door de uitgenodigden die wél zijn gekomen. Onder hen ook Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en inkomen die de avond opende met een persoonlijk verhaal over zijn moeder om te illustreren hoe belangrijk het is om te werken.

Voor de pauze heeft de heer Marcel Bellis van schoonmaakbedrijf ASKO de aanwezigen inspirerend toegesproken. Hij vertelde dat werken bij een schoonmaakbedrijf heel leuk kan zijn. In zijn bedrijf werken mensen met heel verschillende culturele achtergronden en zij zijn stuk voor stuk tevreden met hun baan. Wie zijn werk goed doet kan bij ASKO een vaste aanstelling krijgen. Dat sprak de aanwezigen wel aan, omdat de meesten van hen het ene na het andere tijdelijke contract krijgen.

Foto Amstelveen
(Foto Dingena Mol - 2018)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en inkomen aan het woord tijdens de bijeenkomst op 16 oktober 2018 voor statushouders in Amstelveen en Aalsmeer


Lex Vonk, de directeur van AM Match was er ook. Hij vertelde dat mensen met een beperking die bij AM Match terecht komen goed worden begeleid door jobcoaches. De aanwezige statushouders klonk dit als muziek in de oren, omdat zij de nodige begeleiding missen als zij aan het werk worden gezet. Ook AM Match heeft ervaring met statushouders die ooit als vluchteling in de regio zijn gehuisvest. Het betreft veelal mensen die om psychische redenen niet op de reguliere manier aan het werk kunnen en goede begeleiding nodig hebben.

Henk van der Schaft was er namens de FNV en kon de aanwezigen vertellen wat er allemaal bij komt kijken als je vanuit een bijstandsuitkering een eigen bedrijf wilt opstarten. In Amsterdam loopt een experiment, waarbij gepensioneerde ondernemers worden ingeschakeld om starters te ondersteunen, bijvoorbeeld bij het opstellen van een ondernemingsplan.

De sprekers hadden dus interessante informatie en de aanwezige statushouders waren een en al oor. Na de pauze kwamen zij zelf aan bod met hun vragen en verhalen. De meeste vragen waren gericht aan de wethouder en gingen over onbegrip bij klantmanagers en het gemeentelijk re-integratiebedrijf Matchez. Het levert ze veel stress op. Hen werd uitgelegd dat zij als statushouders nu eenmaal onder twee wetten vallen: de Participatiewet en de Inburgeringswet. Deze kunnen elkaar in de weg zitten, waardoor de statushouders behoorlijk klem raken tussen school, werk en zorg voor het gezin.

De wethouder vertelde dat er in 2020 veel zal veranderen, maar dat duurt nog wel even. Hij gaat daarom nu al onderzoeken wat er kan verbeteren. De statushouders waren blij en hoopvol gestemd na de bijeenkomst die werd afgesloten met een drankje en met selfies samen met de wethouder.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.