Bijgewerkt: 5 december 2022

Winkel open, of 500 euro boete!

Nieuws -> Politiek

Bron: Ouderen Combinatie Amstelveen
03-12-2012

Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) -fractievoorzitter Henk Fokkink heeft een dringend beroep gedaan op wethouder Jan Willem Groot (CDA) om te voorkomen, dat de kleine zelfstandige ondernemers in het Stadshart met een nieuw huurcontract door de verhuurder worden beboet als zij niet meedoen met de winkelopenstelling op zondag.

Tijdens de donderdag 29 november 2012 gehouden commissievergadering van Algemeen Bestuur en Middelen werd gesproken over het voorstel om met ingang van 1 februari iedere winkelier de mogelijkheid te bieden de winkel op zondag van 12 tot 6 uur te openen.

Fokkink Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Henk Fokkink, fractievoorzitter van OCA


Veel kleine zelfstandigen hebben het daar moeilijk mee. Ook bleek, dat de winkeliers die in het Stadshart hun zaken op zondag niet openstellen, door de verhuurder een boete van € 500 krijgen opgelegd. 'Dit is de doodsteek voor de kleinere winkeliers,' was de mening van een aantal aanwezigen. 'Als dit doorgaat staat over enkele jaren meer dan de helft van de zaken in het Stadshart leeg,' stelden zij.

Die zondagopenstelling is er gekomen op aandrang van D66 en de VVD. Die partijen maakten zich ongerust over de terugloop van de inkomsten in het Amstelveense Stadshart, omdat velen hun inkopen op zondag in Amsterdam zouden doen. Hoewel dat met geen enkel cijfer is onderbouwd, is het college uiteindelijk gezwicht en met een voorstel gekomen. Dat daardoor de kleine zelfstandige met weinig, of geen personeel in de knel komt, speelt bij beide partijen nauwelijks een rol.

Bij een door Fokkink zelf ingesteld onderzoek op Groenhof  bleek ruim 80 procent van de winkeliers er niet over te peinzen op zondag de zaak te openen. Ook in het Stadshart is de weerstand groot. “Dat de verhuurder nu met een boete dreigt, is natuurlijk schandalig,” aldus de OCA-er.

De Christen Unie had al eerder haar afkeer over dit voorstel uitgesproken, ook omdat daar een stevig prijskaartje van 120.000 euro aan vastzat. Tijdens de commissievergadering had ook Groen Links zo haar twijfels en stelde ook de SP het voorstel onaanvaardbaar te vinden. CU-fractievoorzitter Bert de Pijper kondigde dan ook aan in de raad van 12 december 2012 om een hoofdelijke stemming te vragen.

Fokkink vroeg ook aan de wethouder, wat de mening was van sportwethouder John Levie. “We kunnen op zondagmiddag maar één ding doen: of we gaan winkelen (wat ik sterk betwijfel), of we gaan sporten. En dat doet nog steeds het grootste deel van de Amstelveense inwoners,” aldus de OCA-fractievoorzitter, die grote spanningen in veel gezinnen voorziet.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.