Bijgewerkt: 25 mei 2024

Winnaar Cobra Kunstprijs Amstelveen 2011 is Nathaniel Mellors

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
20-07-2011

Het bestuur van de Stichting Cobra Kunstprijs Amstelveen maakt bekend, dat de Cobra Kunstprijs 2011 is toegekend aan beeldend kunstenaar Nathaniel Mellors (1974, Groot-Brittannië, woont en werkt in Amsterdam).

De in 2005 ingestelde Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt tweejaarlijks uitgereikt en bestaat uit een bedrag van 10.000 euro, een publicatie en een tentoonstelling. De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt uitgereikt aan een in Nederland woonachtige beeldend kunstenaar die vernieuwend werk maakt, dat getuigt van engagement en experiment. De prijs werd eerder toegekend aan Joost Conijn (2005), Johannes Schwartz (2007) en aan Gijs Frieling (2009).

In 2011 bestond de jury uit Dominic van den Boogerd (directeur De Ateliers, Amsterdam), Xander Karskens (conservator De Hallen, Haarlem), Saskia van Kampen (conservator Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam) en Katja Weitering (artistiek directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst).

De prijs is aan Mellors toegekend vanwege zijn volstrekt eigenzinnige beeldwereld en de krachtige impact die zijn werk maakt op de toeschouwer. Zijn inventieve kruisbestuivingen tussen beeldende kunst, muziek, theater en tekst passen uitstekend in de geest van het multidisciplinaire engagement van de Cobrakunstenaars.

Nathaniel Mellors: Giantbum, Animatronic Heads with Sound, 2008

Prijsuitreiking en tentoonstelling Nathaniel Mellors

Nathaniel Mellors exposeert van 10 december 2011 tot en met 4 maart 2012 in het Cobra Museum te Amstelveen. De expositie wordt op vrijdag 9 december om 17.30 uur geopend. De tentoonstelling vormt een voortzetting op het omvangrijke, doorlopende project Ourhouse, dat onder meer in De Hallen in Haarlem getoond werd. Net als in eerdere delen van dit project combineert Mellors in dit werk sculpturale elementen met een videofeuilleton en geeft de kunstenaar op geheel eigen, satirische wijze zijn kijk op tv-drama.

Nathaniel Mellors

Nathaniel Mellors creëert absurdistische scripts, psychedelisch theater, film, video, performance, collages en beeldhouwkunst waarin de grens tussen betekenis en onbegrijpelijkheid getest wordt. Een terugkerend thema in zijn veelzijdige werk is de complexe relatie tussen taal en macht, die hij onderbrengt in vertellingen die een hang naar satire en het groteske verraden. Naast zijn beeldende werk speelt Mellors ook nog basgitaar in de groep Advanced Sportswear en is hij medeoprichter van Junior Aspirin Records.

Nathaniel Mellors studeerde aan de Ruskin School van de Universiteit van Oxford (1996-1999) en aan het Royal College of Art in Londen (1999-2001). Van 2007 tot 2009 was hij resident bij de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. 

Komende tentoonstellingen (selectie): ILLUMInations (Venice Biennial, 2011). Recente tentoonstellingen (selectie): Nathaniel Mellors: Ourhouse (I.C.A., Londen, 2011); The British Art Show 7: In The Days of The Comet (The Hayward Gallery, Londen & U.K. touring 2011), Giantbum (Altermodern: Tate Triennial, 2009 en Stedelijk Museum Bureau, Amsterdam), The Time Surgeon (Lyon Biennial, 2007; ArtSway, UK, 2007; South London Gallery, 2009; Stedelijk Museum CS, Amsterdam, 2008) en Profondo Viola (Matt’s Gallery, Londen, 2004).

Bestuursleden van de Stichting Cobra Kunstprijs Amstelveen: mevrouw Marieke Sanders-ten Holte, voorzitter, mevrouw Els Ottenhof en de heren Eelco Dijk en Mels Crouwel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.