Bijgewerkt: 4 december 2021

Wordt 'de Bajes' een restaurant?

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
21-11-2010

De actie van de VVD-Amstelveen rondom 'de Bajes' is een groot succes gebleken. Via de website, de media en een heuse flyeractie kreeg de partij tientallen reacties binnen. De meeste reacties gingen over de Bajes als een uitgelezen kans voor de horeca. Andere ideeën zijn bijvoorbeeld een voedselbank, een plek voor onbehuisde jongeren en een supermarkt.

“Begin oktober vroegen wij Amstelveners om mee te denken over de nieuwe bestemming van de Bajes. Dit voormalig kazernegebouw komt begin 2011 vrij en daarom wordt door het college B en W een nieuwe functie bedacht. Via de actie wilde de VVD aan de Amstelveners de kans geven om mee te denken over deze nieuwe functie.

Bajes Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Gemeentelijk monument 'De Bajes' aan de Ouderkerkerlaan 1-3. Het jongerencentrum van de Stichting Cardanus wordt per 1 januari 2011 gesloten door de gemeentelijke bezuinigingen


Het aantal reacties was overweldigend. De Amstelveners gaven aan, dat zij erg blij waren dat dit sfeervolle en karakteristieke gebouw een nieuwe functie krijgt. Het gebouw moet volgens hen in de toekomst weer toegankelijk worden voor een breder publiek. In het verleden was het gebouw te veel op één doelgroep gericht.

De meeste ideeën gaan dan ook over een horecabestemming. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant, een brasserie of eetcafé. Op die manier kan namelijk iedereen weer volop genieten van dit mooie gebouw en de unieke locatie.

De VVD-fractie deelt deze mening. Een extra horecagelegenheid zou het Oude Dorp kunnen versterken en de diversiteit aan horeca vergroten. In de volgende raadscommissievergadering zullen wij het college dan ook adviseren om een horecabestemming te geven aan de Bajes.

Om er voor te zorgen, dat de andere ideeën niet verloren gaan zullen wij deze overhandigen aan het college van B en W. Het college kan deze dan betrekken bij de besluitvorming en het overige gemeentelijke beleid. Wellicht zijn er elders in Amstelveen mogelijkheden voor de ingezonden ideeën, zoals een supermarkt, of kantoor”- aldus de VVD fractie.

De Bajes?

De Koninklijke Marechaussee kazerne aan de Ouderkerkerlaan werd in 1920 gebouwd en in 1944 werd politiebureau en deze taak vervulde tot 1965. In 1970 heeft de Dienst Sport-, Jeugd- en Recreatie van de gemeente Amstelveen een deel tot recreatieruimte omgebouwd voor jongeren. Sindsdien heette dit gebouw jeugdcentrum 'De Bajes'. Het jongerencentrum van Cardanus wordt per 1 januari 2011 geslotenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.