Bijgewerkt: 6 december 2021

Zelfbewoningsplicht woningen in Amstelveen betaalt zich uit

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
04-02-2020

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder schrijft erover op zijn weblog


'We zijn een betalingsregeling overeengekomen met een huiseigenaar die een boete van 50.000 euro opgelegd heeft gekregen, omdat zij niet heeft voldaan aan de zelfbewoningsplicht van een nieuwbouwwoning in Westwijk. Wij willen hiermee laten zien dat wij boetes altijd incasseren, maar dat we hierbij ook oog houden voor de financiële situatie, waarin iemand verkeert.

De eigenaresse van de woning aan de Westhove heeft ons laten weten de boete van 50.000 euro niet ineens te kunnen voldoen. Zij zou daardoor niet meer in het levensonderhoud van haar gezin kunnen voorzien. Wij zijn overeengekomen dat de eigenaresse ineens een bedrag van 27.000 euro voldoet en de rest afbetaalt in termijnen van 3.000 euro per maand. De 27.000 euro is op onze rekening gestort. Dit betekent een kentering in ons beleid. We zijn niet eerder een procedure gestart betreffende de zelfbewoningsplicht. Het is daarmee de eerste keer dat een boete daadwerkelijk aan ons wordt betaald.

Uitspraak rechtbank. We zijn ruim 2 jaar bezig geweest met deze zaak. De eigenaresse weigerde de boete te betalen en de gemeente weigerde een schikking te treffen. De rechtbank heeft vervolgens in december 2019 geoordeeld dat de huiseigenaar niet heeft voldaan aan de zelfbewoningsplicht die is opgenomen in het koopcontract en dat de boete moet worden betaald (lees HIER meer over de uitspraak). De Vereniging van Eigenaren (VVE) van Westhove heeft ons gesteund in deze zaak. We hopen dat meer VVE’s alert zijn op dit soort ontwikkelingen.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2020)

Artist impression van de buurt en de parkeerplaatsen aan de Haagbeuklaan met de Heilige Geestkerk na de bouw van de 57 appartementen


Bezit opbouwen. Wij hebben de zelfbewoningsplicht in het leven geroepen om te voorkomen dat nieuwbouwwoningen als verhuurobject worden opgekocht. Deze uitspraak stelt ons in de gelegenheid om meer koopwoningen te realiseren voor (jonge) Amstelveners die graag een huis willen kopen. Veel Amstelveners willen niet huren. Zij lossen liever elke maand af om zo bezit op te bouwen in plaats van levenslang huur te betalen aan de woningcorporatie.

Het vonnis is een steun in de rug voor mijn collega’s Floor Gordon (D66) wethouder van Ruimtelijke Ordening en Rob Ellermeijer (VVD) wethouder van Wonen. Zij kunnen een zelfbewoningsplicht hanteren bij de ontwikkeling van een woongebied bijvoorbeeld bij de 57 nieuwbouwappartementen aan de Haagbeuklaan. De ontwikkelaar verplicht zich om deze regel vervolgens aan de koper op te leggen.

Afschrikkende werking. Dit houdt in dat de huizenkoper verplicht is om minimaal achttien maanden na oplevering zelf in de woning te verblijven. Houdt de eigenaar zich hier niet aan, dan kan een boete van 50.000 euro worden opgelegd. De rechter heeft geoordeeld dat dit bedrag redelijk is, omdat er een afschrikkende werking van uit moet gaan.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.