Bijgewerkt: 8 december 2023

Zelfportret van Kees Verwey ontdekt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
04-11-2009

Werk van Haarlemse meesterschilder in depotlade teruggevonden

Voor de op 5 november 2009 in het Amstelveense Museum Jan van der Togt te openen 'Meesterwerken' tentoonstelling (vanaf 6 november 2009 t/m  17 januari 2010) van de in 1995 overleden Haarlemse schilder Kees Verwey, is in het depot van de Kees Verwey Hal op de Grote Markt in Haarlem, een ontdekking gedaan.

Verwey Amstelveen
(Museum J vd Togt - 2009)

Zelfportret in de spiegel op de gevonden schilderij uit 1932 van Kees Verwey


Een hypermodern zelfportret uit de 30er jaren geschilderd door Kees Verwey in olieverf op karton, werd door Stichting Kees Verwey bestuurder Hans Gobes in een lade van een depotkast teruggevonden. Het heeft daar gelegen sinds het atelier van de schilder die in 1995 overleed, was leeggehaald.

Zwaar bestoft, smerig en met een paar beschadigingen aan de randen is het gered en in de afgelopen twee weken opgeknapt en nieuw ingelijst. Net op tijd voor de grote tentoonstelling Meesterwerken van Kees Verwey die donderdagavond 5 november in Amstelveen wordt geopend.

Verwey Amstelveen
(Museum J vd Togt - 2009)

Foto van Kees Verwey in zijn atelier


Gobes: “Het is duidelijk, dat dit werkje een lieveling van de meester was en dat hij het op zijn atelier bewaarde tussen de stofmassa. Bijna niemand mocht daar komen. Heel weinig mensen hebben het ooit eerder kunnen zien, omdat Verwey het dichtbij wilde. In zomer 2010 zal het in de Verwey Hal aan de Grote Markt in Haarlem getoond worden.

Het krijgt nu eerst een ereplaats op de grote overzichtstentoonstelling in het Museum Van der Togt, met ook andere zelfportretten van de schilder. Vooral de tien grote Atelierstukken van Kees Verwey, waarmee hij 31 jaar geleden, november-december 1978, het Amsterdams Stedelijk Museum in vuur en vlam zette, zijn een ervaring om te zien. Die tentoonstelling in het Stedelijke museum bezorgde hem  nationale erkenning als grootmeester en voor het eerst zijn deze magistrale stukken weer naast elkaar te bewonderen.”

Op de 'Meesterwerken' tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt zijn naast het zelfportret en de Atelierstukken, ook talrijke  andere stillevens, portretten van tijdgenoten en een groot aantal aquarellen met bloemstillevens tentoongesteld.  Ook het geliefde schilderij Strand bij Zandvoort uit 1938 is te zien. Adres: Museum Jan van der TogtAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.