Bijgewerkt: 21 november 2024

Ziekenhuis Amstelland: een stap verder naar EPD

Nieuws -> Gezondheid

Bron: ZHA
31-03-2010

Ziekenhuis Amstelland heeft als eerste ziekenhuis in Nederland de vernieuwde basisregistratie van Siemens in gebruik genomen en zet daarmee zijn koers voort om met gebruik van een elektronisch patiëntendossier meer papierloos en gebruiksvriendelijk te kunnen werken. Alle patiëntgegevens kunnen sinds kort elektronisch worden geraadpleegd. Specialisten kunnen in één scherm alle benodigde gegevens zien, waardoor fouten in de informatieverschaffing vrijwel worden uitgesloten.

ZHA Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het Ziekenhuis Amstelland


“Vanuit de specialisten is tevreden gereageerd op de nieuwe basisregistratie, met name de gebruikersvriendelijkheid, de website achtige look & feel  en de overzichtelijkheid van de patiënten gegevens wordt positief beoordeeld.

Binnen één scherm kunnen ze toegang krijgen tot het dossier, een takenlijst en een registratiedeel,” aldus Robert Schotanus, informatiemanager van het Ziekenhuis Amstelland.  “ Er is door de mensen in het ziekenhuis, Care4ICT en Siemens hard aan getrokken om realisatie binnen de krappe tijdsplanning te halen en met succes, dat is zeker een compliment waard.”

Eerder heeft het ziekenhuis het “Soarian Health Archive” in gebruik genomen. Dankzij de integratie van beide systemen kunnen alle benodigde patiëntgegevens zowel uit het actieve dossier als uit het archief worden gehaald.

De standaard basisregistratie van Siemens is geschikt voor ziekenhuisbrede medische informatie en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met specialisten uit diverse ziekenhuizen.  De oplossing verlaagt de kosten en bevordert een snelle, laagdrempelige implementatie. De Siemens basisregistratie is gebaseerd op de nieuwste ontwikkeling van i.s.h.med.  Nieuwe en bestaande onderdelen uit het totale i.s.h.med portfolio zijn daarom integreerbaar.

I.S.H.Med?

Het i.s.h.med ziekenhuis informatie systeem heeft zijn doeltreffendheid reeds bewezen bij meer dan 360 moderne ziekenhuizen in 16 landen over de hele wereld. Als een centraal element voor de planning, documentatie, beheer en communicatie, het helpt bijna alle soorten van gezondheidswerkers om op hoog niveau zorg te leveren aan patiënten in een economische manier.

Aangezien het enige geïntegreerde klinische systeem voor SAP (Systeme, Anwendungen, Produkte ) voor de gezondheidszorg i.s.h.med combineert flexibiliteit met een breed scala aan functies en ondersteunt de processen van de afdeling, de administratie en van de polikliniek naar de operatiekamer.

Elektronisch patiëntendossier (EPD)?

Met het elektronisch patiëntendossier (EPD) kunnen zorgverleners relevante medische gegevens met elkaar delen. Dat maakt de kans op medische fouten kleiner. Bovendien vergemakkelijkt het EPD de samenwerking tussen artsen.

Een deel van de huisartsenposten, huisartspraktijken, apotheken en ziekenhuizen heeft zich in 2009 vrijwillig aangesloten op het landelijk EPD. Dit aantal wordt in 2010 nog groter. In de toekomst worden zorgverleners wettelijk verplicht om met het EPD te werken.

De huisarts, een medisch specialist of het ziekenhuis kunnen met het EPD medische gegevens uitwisselen. De medische gegevens blijven opgeslagen bij de zorgverleners waar de cliënt is ingeschreven. Zo kunnen zorgverleners die dezelfde cliënt behandelen met het EPD snel actuele gegevens opvragen en bekijken.

Toegang naar EPD

Om misbruik te voorkomen moet de identiteit van de zorgverlener bij raadpleging van het EPD bekend zijn. Sinds 2006 is het Unieke Zorgverlener Identificatienummer (UZI) opgezet om een veilige uitwisseling van gegevens mogelijk te maken.

Via de UZI-pas krijgen zorgverleners toegang tot het landelijke schakelpunt, dat uitwisseling van medische gegevens mogelijk maakt. Momenteel wordt de techniek van de UZI-pas verder uitgewerkt.

Een UZI-pas kan (in principe) worden aangevraagd door alle zorgverleners, die direct met patiënten te maken hebben. Deze mogen echter alleen de medische gegevens inzien met (mondelinge) toestemming van die patiënt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.