Bijgewerkt: 28 november 2022

Ziekenhuis verlengt contract met Keukens van Langerhuize

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
03-02-2013

Op 31 januari 2013 werd het contract tussen Ziekenhuis Amstelland en Keukens van Langerhuize uit Amstelveen vernieuwd. Gekozen is voor een nieuwe, praktische manier van maaltijden serveren aan de patiënten. Groot voordeel is de flexibiliteit voor de patiënt en duurzaamheid voor het ziekenhuis. Patiënten die na hun opname nog niet zelfstandig genoeg zijn om thuis een maaltijd te bereiden kunnen een “gratis” warme maaltijd mee naar huis krijgen.

Met ingang van half februari krijgen alle patiënten in het ziekenhuis zogenaamde ‘koelvers’ maaltijden aangeboden. De patiënt heeft de keuze uit twee complete maaltijden per dag. Deze worden uitgeserveerd op een wegwerpbaar bord met een hoge rand. Door deze nieuwe manier van uitserveren, blijven geur en smaak van de maaltijd beter bewaard en dat stimuleert mensen om te eten. Héél belangrijk, omdat ondervoeding altijd op de loer ligt: veel patiënten missen iedere eetlust door hun ziekte.

Een ander voordeel is, dat de maaltijden op voorraad zijn in het ziekenhuis, waardoor mensen niet voor 10.00 uur hoeven te kiezen welke maaltijd ze willen gebruiken. Daardoor is de kans, dat de patiënt eet waar hij echt zin in heeft groter. Ook is het mogelijk om ná 17.00 uur nog een warme maaltijd te serveren aan patiënten, die ongepland zijn opgenomen.

ziekenhuis Amstelveen
(Bron Ziekenhuis Amstelland - 2013)

Vlnr.: Jacques Moors, voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Amstelland en rechts Wim Pannekoek, directeur Keukens van Langerhuize/Vers bij u thuis


Maaltijden aan huis:

De service kan, indien gewenst, door een patiënt thuis worden voortgezet. De keukens van Langerhuize bieden een thuisservice aan, waarbij de patiënt een zogenaamde ‘meal butler’ te leen krijgt en een aantal koelversmaaltijden in de ijskast. Opwarmen van een complete maaltijd is dan kinderspel. De patiënt ontvangt een folder hierover bij vertrek uit het ziekenhuis.

ziekenhuis Amstelveen
(Bron Ziekenhuis Amstelland - 2013)

Het team van het Ziekenhuis Amstelland en de Keukens van Langerhuize/Vers bij u thuis


Duurzaamheid:

Ook het ziekenhuis kijkt kritisch naar haar processen en mogelijkheden om zaken zuiniger aan te pakken. De verwachting is, dat door het nieuwe systeem véél minder maaltijden zullen worden weggegooid. Ook de bevoorrading van het ziekenhuis kan teruggebracht worden van 14 ritten per week naar 2 ritten per week. De wegwerpbare borden zijn van recyclebaar materiaal wat milieuvriendelijker is dan het industrieel afwassen van het serviesgoed.

Ervaringen:

Ingrid Aldewereld, teamleider service vertelt, dat de maaltijden goed ontvangen zijn door de patiënten: ‘Het viel veel patienten niet eens op dat de borden nu wegwerpbaar zijn. En de maaltijden zijn smakelijk en worden goed ontvangen. Voor onze medewerkers is het ook heerlijk dat ze flexibeler kunnen omgaan met het uitserveren van de maaltijden’.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.