Bijgewerkt: 24 juli 2024

Zonnig Japan Festival 2024 in Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
01-07-2024

Op zondagmiddag 30 juni 2024 werd het Stadsplein in Amstelveen ingenomen door Japan vanwege het traditionele Japan Festival. Hier konden jong en oud van alle nationaliteiten, gratis genieten van een feestelijk programma met typische culturele en culinaire gebruiken uit Japan. Als één van de grootste en best bezochte Japanse festiviteiten in Nederland is het festival in Amstelveen dé plek geworden waar men de Japanse cultuur kan ervaren. Het is niet alleen populair bij de Japanse gemeenschap in Nederland, maar ook Nederlanders die zich aangetrokken voelen tot de Japanse cultuur kwamen in grote getalen naar het Stadsplein.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Hier wordt een nieuw vat sake aangebroken als start van het Festival

Er volgt nog een diapresentatie

Rond half twaalf was het nog redelijk rustig op het plein, maar iedereen stond paraat. Bij de sponsortent druppelden de genodigden binnen, zo waren er natuurlijk de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, maar ook mevrouw Yuko Fuse, Stichting Japan Festival, de ambassadeur van Japan in Nederland, de heer Hiroshi Minani en diverse raadsleden van de gemeente Amstelveen. Om 12 uur werd iedereen door de gastheer en gastvrouw verwelkomd. De gastvrouw had een prachtige kimono aan. Als eerste heetten zij het publiek welkom en vervolgens alle 'board members' die het podium kwamen opgelopen. Mevrouw Yuko Fuse nam het woord en was heel blij dat het festival weer kon plaatsvinden. Het festival begon in 1997 als een cultureel evenement om de Japanse cultuur te introduceren en de Japanners te leren kennen. Toen was er een pauze door de Covid periode en werd er twee jaar geleden weer mee begonnen. Ze zei dat er veel Japanse festivals zijn maar dat dit de meest prestigieuze en het meest uitgebreide festival is in Nederland. Het is een non-profit organisatie dus iedereen is blij dat dit mogelijk wordt gemaakt door de sponsors waarvan zij de drie belangrijkste noemde: Gemeente Amstelveen, the Japanese Chamber of Commerce in Nederland (JCC) en Amsterdam inbusiness. Mevrouw Fuse eindigde haar speech met de woorden: 'Smile together en enjoy the day ? Have a good day!!'


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Zo te zien gaat 'Have a good day' wel lukken

Toen kreeg burgemeester Tjapko Poppens het woord en heette natuurlijk ook iedereen welkom. Hij was blij dat er al zoveel mensen waren gekomen naar dit festival en was benieuwd of er veel mensen hier voor het eerst kwamen. Dat waren er niet veel maar hij was wel blij dat ze waren gekomen. De burgemeester vervolgde zijn speech met dat Amstelveen al een lange relatie heeft met de Japanse inwoners in Amstelveen en de Japanse cultuur. Ook hij vroeg een warm applaus voor alle sponsors en organisatoren van het festival en dat werd ook gegeven. Hij introduceerde de ambassadeur van Japan in Nederland, de heer Hiroshi Minani, die zijn speech opende met een grapje: ?Ik ben geen toneelspeler een echte in kostuum, maar ambassadeur, geloof het of niet. Later werd uitgelegd dat hij een zomerkimono droeg. Ook hij was blij dat het festival weer doorging en dat er zoveel mensen waren gekomen om ervan te genieten. Hij sprak eigenlijk dezelfde woorden van dank uit als zijn voorgangers en wenste iedereen een mooie dag toe.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Hier kreeg men les in calligraferen

Tot slot kwamen er vijf personen naar voren, waaronder de voorzitter van de JCC (Japanse Kamer van Koophandel), de burgemeester en de ambassadeur om kagami biraki uit te voeren, dat is dat een nieuw vat sake wordt aangebroken. Daarna kon het festival beginnen en dit gebeurde door leerlingen van de Japanse school van Rotterdam met een Taiko voordracht.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Spekkie naar ieders bekkie

De vele deelnemers van het festival waren gekozen door het bestuur van de Stichting Japan Festival, waardoor de bezoekers zich konden onderdompelen in een authentieke Japanse omgeving zonder in een vliegtuig te hoeven stappen. Het programma was heel uitgebreid zoals hieronder is te zien. Er waren op het podium muziekoptredens met klassieke Japanse instrumenten en traditionele dans, demonstraties van vechtsporten zoals kendo en aikido. Het plein stond vol met tentjes met designproducten en Japanse ingrediënten, er waren verschillende workshops, waarbij je ambachtelijke technieken of de Japanse taal kon leren. Daarnaast konden de bezoekers typische 'streetfood' gerechten zoals takoyaki, ramen en matcha crêpe kopen. Het was één groot feest.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Uiteindelijk kreeg men een bakje met gebakken kool op een pannekoekje met Japanse saus bedekt
(zie dia-reportage voor het resultaat)

Het programma van het Japan Festival 2024:
• 12.00 uur Official opening
• 12:15-12:30 Kagamiwari ceremony
• 12:35-12:50 The Japanese School of Rotterdam [Taiko performance]
• 13.00-13:25 Senju Buyodan [Klassieke Japanse dans]
• 13.30-13:40 Renshinjuku [Kendo demonstratie]
• 13.50-14:05 Nichiran Net Chorus SORA [Japans koor]
• 14.10-14:30 Stichting Tulip Gakuen School [Japanse liedjes]
• 14.40-14:50 KLM Karate Club [Karate demonstratie]
• 15.00-15:25 Hibiki Ichikawa & Akari Mochizuki [Japans folkmuziek duo]
• 15.35-15:45 Vriesman Dojo [Aikido demonstratie]
• 15:55-16:15 Senyumeji Nishikawa [Klassieke Japanse dans]
• 16:25-16:50 Kaiju Project [Jazz met Japanse invloed]
• 16:55-17:00 Yoshitaka uk jazz dance workshop [Jazz dance]
• 17:05-17:25 L J English [Kayokyoku & Enka]
• 17:30-17:55 Yukari Uekawa and Rutger Muller [Dans met Japanese instrumenten]
• 17:55-18:00 Closing


Zoals altijd was dit een unieke gelegenheid om te genieten van Japanse culinaire specialiteiten en workshops voor jong en oud. Het was prachtig mooi weer en toen de redactie van Amstelveenweb rond 11.30 uur het Stadsplein betrad was het redelijk rustig. Echter tijdens en na de openingsceremonie was het ineens enorm druk op het plein en stonden er lange rijen voor alle eettentjes. Ook de bankjes in de grote open tent waren allemaal bezet. Het Japan Festival was mede door het weer een groot succes en zeker de moeite waard om in 2025 weer een bezoek te brengen!


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Het Stadsplein is echt mudvol van bezoekers, dus een geweldige dag voor de organisatie, dat ze dit hebben mogen bereiken, inclusief het mooie weer!


Bekijk de dia/video reportageAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.