Bijgewerkt: 22 februari 2024

Zwemles voor kinderen dreigt onbetaalbaar te worden in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
12-02-2024

In Amstelveen en omstreken is het al een tijdlang kommer en kwel als kinderen willen leren zwemmen. Voor ABC-zwemmen is er bij de Meerkamp nu al een wachttijd van 6 tot 12 maanden. Daarnaast is vorig jaar ook nog zwembad De Otter in Uithoorn gesloten.

De regio Amstelland is een waterrijke omgeving. Daarom is iedereen het erover eens dat het van groot belang is dat kinderen goed leren zwemmen. De SP constateert echter dat er weinig aan wordt gedaan om de zwemlessen betaalbaar te houden. Uit eigen onderzoek is gebleken dat 300 tot 400 kinderen de dupe dreigen te worden van onbetaalbare zwemlessen.

Foto Amstelveen
(Bron SP-Amstelveen - 2022)

Nora Fakirni raadslid van SP-Amstelveen

SP-Amstelveen raadslid Nora Fakirni: 'In het zwembad aan de Escapade wordt ook zwemles gegeven. Per 1 maart zal de nieuwe eigenaar deze zwemlessen zelf gaan verzorgen, maar helaas blijken deze zwemlessen alleen binnen het bereik te zijn van vermogende ouders. Er zit namelijk een verplicht lidmaatschap van de sportschool aan vast voor ouder en kind. Daar bovenop komen dan ook nog de kosten voor de zwemlessen. De SP vindt dit onacceptabel. Door deze handelwijze creëer je een tweedeling, waarbij kinderen van ouders die vermogend zijn kunnen zwemmen en kinderen met ouders met een bescheiden inkomen maandenlang op de wachtlijst staan. Zwemonderwijs zou een betaalbare basisvoorziening moeten zijn voor alle Amstelveners. Daarom heb ik hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.' De SP vindt dat zwemonderwijs moet worden aangeboden in het reguliere basisonderwijs.

Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma’s: A, B en C. Het Zwem-ABC is gericht op kinderen vanaf 4 jaar. De zwemdiploma’s A en B zijn daarin waardevolle tussenstapjes, maar wie het complete Zwem-ABC op zak heeft, is pas een échte vriend van het water geworden. Met het Nationale Zwemdiploma C op zak voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.